2023 - Hazai gyógyszergyártás jelene – versenyképességének jövője

Időpont:
Helyszín: Radisson Blu Béke Hotel,
Teréz körút 43. Parkolás: Közeli utcákban, parkolóházakban

Fővédnök

NAGY MÁRTON
GAZDASÁGFEJLESZTÉSI MINISZTER 

A rendezvényről

A magyarországi gyógyszeripar képviseletére 1990-ban alakult Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) ma 29 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként, 2020 óta pedig a Külgazdasági- és Külügyminisztérium - így közvetve Magyarország Kormánya - stratégiai partnereként tevékenykedik. 

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Tagvállalataink több társadalmi felelősségvállaláshoz köthető tevékenységet is felkaroltak az oktatás, a tehetséggondozás, az egészségmegőrzés, a munkavállalók jóléte és képzése, a szemléletformálás és a rászorulók megsegítése terén. Büszkék vagyunk arra, hogy ma Magyarországon az alapellátásban minden második beteg a MAGYOSZ valamely tagvállalatának készítményével gyógyul, az ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág.

A koronavírus okozta globális egészségügyi katasztrófa, a közvetlen szomszédságunkban dúló háború, és a mindezen drámai események következtében kialakult negatív gazdasági folyamatok hatással bírnak nemcsak a nemzetgazdaság eredményességére, de a gyógyszeripar fenntarthatóságára, s a hazai (és globális) betegellátást is veszélyeztetik! Hisszük, hogy a súlyos és visszafordíthatatlan veszteségek elkerülése érdekében a szakmai- és politikai döntéshozók, a gazdasági élet, valamint a hazai betegellátás szereplői között aktív és gyakori párbeszédre, és annak eredményeképpen létrejövő, a hazai ipar fenntarthatóságát biztosító iparpolitikára van szükség. 

A MAGYOSZ küldetése a világszínvonalú magyar gyógyszeripar évszázados hagyományainak továbbéltetése, új hagyományok teremtése. E küldetést teljesítendő, a MAGYOSZ 2023-ban immáron hatodik alkalommal szervezi meg konferenciáját „2023 - Hazai gyógyszergyártás jelene - versenyképességének jövője” címmel, ahol nemzetközi és hazai példákon keresztül szeretnénk bemutatni az iparpolitika- és stratégiaalkotás fontosságát. 

Előadók

Nagy Márton

Gazdaságfejlesztési miniszter, Gazdaságfejlesztési Minisztérium 

Nagy Márton 2022. májusától a gazdaságfejlesztési miniszter, korábban Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója volt. 

Okleveles közgazdász. 1998 - 2000 között az Államadósság Kezelő Központ elemzőjeként kezdte pályafutását, majd 2000 - 2002-ig az ING vezető közgazdászaként tevékenykedett. 2002-ben csatlakozott az MNB csapatához. 2015-től a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöki pozícióját töltötte be. Emellett az MNB Monetáris Tanácsának elnökhelyetteseként, a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagjaként, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi szakosztályának elnökeként is ellátta feladatait, valamint lektorként és oktatóként is tevékenykedett. 

Számos kutatás, elemzés és cikk szerzője. Kutatásai és publikációs területei főként a banki termékek árazására, az egészséges hitelezésre fókuszálnak. Szakmai publikációiban a pénzügyi rendszer kihívásait elemzi. A jegybank alelnökeként részt vett többek között a Növekedési Hitelprogram elindításában, a devizahitelek forintosításában, a Növekedési Kötvényprogram életre hívásában.

2014-ben megkapta a Popovics Sándor díjat, amely a feltörekvő, a közgazdaság és a pénzügyek területén kimagasló szakmai munkát nyújtó szakemberek számára adható elismerés. 

Fábián Gergely

Iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Gazdaságfejlesztési Minisztérium

Popovics-díjas pénzügyi elemző, okleveles pénzügyi közgazdász, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Kaposvári születésű szakember, ebben a városban szerezte meg első diplomáját is. Majd 2009-ben a Maastrichti Egyetemen végzett közgazdászként. 

Pályafutását 2009-ben kezdte meg a Magyar Nemzeti Banknál, majd számos pozíció betöltését követően, sokéves szakmai tapasztalattal az ügyvezető igazgatójának nevezték ki 2017-ben. 

Ezzel párhuzamosan a Budapest Institute of Banking Zrt. vezérigazgatói, valamint  az MNB-EduLab Kft. ügyvezetői feladatait is ellátta, miközben a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeumának megnyitásában kiemelkedő szerepet töltött be vezetőként. 

2022 decemberétől a gazdaságfejlesztési miniszter munkáját segíti iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárként. Szakmai munkája során, fontosnak tartja a magyar ipar versenyképességének növelését és olyan programok tervezését, megvalósítását, amelyek elősegítik a magyar vállalatok technológiai fejlődését. 

Dr. Greskovits Dávid

Elnök, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

Ügyvezető igazgató, MEDITOP Gyógyszeripari Kft. 

Greskovits Dávid a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett doktori fokozatot. Pályáját a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárban kezdte termelésirányító gyógyszerész, drazsírozó üzem részlegvezető és üzemvezető helyettes pozíciókban. 4 évet töltött Nigériában az Imarsel Chemical Co. termelési igazgatójaként, mielőtt 1992-ben a MEDITOP Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója lett. 1996-tól a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. Gyógyszertechnológiai Kutató Laboratóriumának főosztályvezetője. Jelenleg a MEDITOP Gyógyszeripari Kft-nél társtulajdonos, ügyvezető igazgató. 1995-ig a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökségi tagjaként az Ipari Bizottságot vezette, részt vesz a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság munkájában, 2007-2017 között a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének alelnöke, valamint a Kis Közepes Vállalkozások Szekció elnöke. 2017-ben a MAGYOSZ Elnökének választották. Évek óta a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Oktató Gyógyszerésze, valamint a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Címzetes Egyetemi Tanára. Munkásságát Dávid Lajos és Hincz György emlékéremmel is elismerték. 11 gyógyszeripari szabadalom és 12 nemzetközi és magyar publikáció fűződik a nevéhez.

Prof. Dr. Csath Magdolna DSc

Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora

Prof. Dr. Csath Magdolna a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora, korábban a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. Előzőleg a Szent István Egyetem professzora és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanára, ahol a „Jó állam” kutatás keretében több évig vezette „A gazdasági stabilitás és versenyképesség” munkacsoportot, és további kutatásokat is irányított, amelyek szakkönyvek kiadásával zárultak. Közöttük kiemelkedő a „A fenntarthatóság árnyalatai” című, amely 2021-ben jelent meg.

Érdeklődési és kutatási területei elsősorban a versenyképesség és gazdasági stabilitás, a gazdaság mint nemzetbiztonsági tényező, az állami szektor és a közszféra stratégiai menedzsmentje, innovativitása és minőségbiztosítása témaköröket ölelik fel. De foglalkozik a kisvállalkozások szerepével a modern gazdaságokban, és kutatja üzleti környezetük alakulásának főbb tendenciáit. Versenyképességi kutatásai között kiemelkedő helyen szerepel az un. puha tényezők, közöttük a kultúra és a társadalmi tőke versenyképességet befolyásoló szerepének vizsgálata. Legfrissebb könyvét – amelyet írt és szerkesztett is – az Akadémiai Kiadó adta ki 2022-ben, „Versenyképességi Mozaik” címmel.  2015-ben a nemzetgazdasági minisztertől a „Magyar vállalkozásokért”, a köztársasági elnöktől pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta meg.

Ásványi Tibor

Elnök, MAGYOSZ KKV Bizottság

Ügyvezető igazgató, Naturland Magyarország Termelő és Kereskedelmi Kft.

Ásványi Tibor a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett közgazdászként diplomát, 1994-ben. 1995-ben kezdett el dolgozni a gyógyszeriparban a gyógyszer nagykereskedelem gazdasági területein, majd gyógyszertár hálózat működtetési tapasztalatokat is szerzett a 2000-s évek végén. A Naturlandnál 1999-ben kezdte pályafutását. 2001-ben ügyvezető igazgatója, majd a későbbiekben már a társtulajdonosa is lett a napjainkban 200 munkatársat foglalkoztató, és 450 különböző készítményt előállító, 100 %-ban hazai tulajdonú gyógyszergyártó vállalkozásnak.

Gyógyszergyártói, gyógyszer nagykereskedelmi, társadalombiztosítási, finanszírozási és széleskörű cégvezetői, pénzügyi-számviteli tapasztalatokkal rendelkezik. A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnökségi -, a MÉKISZ Felügyelő Bizottsági tagjaként, a MAGYOSZ KKV Bizottságának elnökeként, ill 2019. közepe óta a MAGYOSZ elnökségi tagjaként fejti ki érdekérvényesítő képességét a gyógyszeripart érintő minden jelentős szakmai kérdésben.

Orbán Gábor 

Vezérigazgató, RICHTER Gedeon Nyrt.

2017. november 1-től a Társaság vezérigazgatója. Korábban stratégiai igazgató, illetve vezérigazgató-helyettes pozíciót töltött be. 2017. áprilisától a Richter Igazgatóságának tagja. Karrierjét makrogazdasági elemzőként kezdte, először az MNB és az EKB közgazdászaként, később az Aegon Befektetési Alapkezelő portfólió-menedzsereként és kötvényüzletág-vezetőjeként dolgozott. Két és fél éven keresztül a Nemzetgazdasági Minisztérium adó-és pénzügyekért felelős államtitkára volt, majd 2015. szeptembertől a Rothschild párizsi bankjánál dolgozott. Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, valamint az Egyesült Államokban végezte. Angolul és franciául felsőfokon, németül középfokon beszél.

Poroszlai Csaba

Alelnök, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége 

Vezérigazgató, Egis Gyógyszergyár Zrt

Poroszlai Csaba közgazdászként végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem). A szakember mindig is a gyógyszeriparban dolgozott, 1998-ban kezdte pályáját a Béres Gyógyszergyárban. Itt szerezte első szakmai és iparági tapasztalatait, 2003-tól már a cég gazdasági igazgatójaként dolgozott. Az Egishez 2008-ban csatlakozott: a vállalat stratégiai kontrolling vezetőjeként kiemelt fontosságú kontrolling-rendszerek fejlesztéséért felelt. 2011-ben gazdasági igazgatónak nevezték ki, és tagja lett az Egis igazgatóságának is. 2022-ben vezérigazgatóvá választotta az Egis igazgatósága, az azóta eltelt másfél évben e minőségében vezeti Magyarország egyik legnagyobb gyógyszergyárát.  A MAGYOSZ alelnöki tisztségét 2023. május 18-a óta tölti be.

Dr. Rónay Tamás

Alelnök, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége 

Vezérigazgató, Sanofi-Aventis Zrt., Chinoin Zrt.

Rónay Tamás gyógyszerészként végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd a ma Corvinusnak nevezett egyetemen szerzett szakközgazdász diplomát. Szakmai karrierjét orvoslátogatóként kezdte 1992-ben. 28 éve köteleződött el a Sanofi csoport mellett, 26 éve felsővezetőként üzleti és kereskedelmi területeken. Ez idő alatt a betegek és ezáltal a vállalatcsoport számára meghatározó fontosságú termékekkel foglalkozó üzletágakban dolgozott és vállalt vezető szerepet magyarországi, dél-kelet európai, valamint V4 országokat átfogó régiókban. 2020-ban, a Covid járvány indulásakor foglalta el a Sanofi-Aventis Zrt. és a Chinoin Zrt. vezérigazgatói pozícióját. 2022. májusától a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének alelnöke. 

Bogsch Erik

Az igazgatóság elnöke, RICHTER Gedeon Nyrt.

Széchenyi-díjas magyar vegyészmérnök, okleveles mérnök-közgazdász. 1992-ben, negyvenöt évesen került a legnagyobb múltú és méreteit tekintve is a legnagyobb magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Rt. élére. Az érettségi és a műszaki egyetem vegyészmérnöki karának elvégzése után 1970-ben lett a vállalat alkalmazottja - amelyet akkor még Kőbányai Gyógyszerárugyárnak hívtak -, ahol műszaki fejlesztéssel és a nemzetközi együttműködéssel foglalkozott. 1977-1983-ig Mexikóban dolgozott a Medimpex irodavezetőjeként, 1983-1987-ig fejlesztési főmérnökhelyettes volt, 1988-tól 1992-ig pedig a Medimpex UK londoni irodáját vezette. 1992 és 2017. november 1-je között a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, 2017 óta pedig az igazgatótanács elnöke. 2006 márciusától a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökségi tagja.

 

Részvételi feltételek

(később pontosítandó)

Menetrend

Időpont/előadás

08:20

Köszöntő, megnyitó 

Dr. Greskovits Dávid, Elnök, MAGYOSZ

08:25

Nemzetgazdasági kihívások és lehetőségek, a gyógyszeripari stratégia

Nagy Márton, Gazdaságfejlesztési miniszter, Gazdaságfejlesztési Minisztérium

08:55

Iparpolitika jövője

Prof. Dr. Csath Magdolna, PPKE Kutatóprofesszora 

09:20

MAGYOSZ Gyártói párbeszéd 

 1. Dr. Greskovits Dávid, MAGYOSZ Elnöke, MEDITOP Gyógyszeripari Kft., Ügyvezető igazgató
 2. Dr. Rónay Tamás, MAGYOSZ Alelnöke, Sanofi-Aventis Zrt., Vezérigazgató 
 3. Poroszlai Csaba, MAGYOSZ Alelnöke, Egis Gyógyszergyár Zrt., Vezérigazgató
 4. Jelena Livsica, MAGYOSZ Elnökségi tag, Teva Gyógyszergyár Zrt., Kereskedelmi vezérigazgató
 5. Ásványi Tibor, MAGYOSZ Elnökségi tag, Naturland Magyarország Kft., Ügyvezető igazgató
 6. Orbán Gábor, Richter Gedeon Nyrt., Vezérigazgató
10:10

Kávészünet

10:50

Hazai gyógyszeripar szerepe a betegellátásban, a gyógyszerfinanszírozás kihívásai 

Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár, Belügyminisztérium 

11:10

A magyar gyógyszeripar: Érték a betegnek! Érték az országnak?

Kerekasztal beszélgetés: 

 1. Fábián Gergely, Iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Gazdaságfejlesztési Minisztérium 
 2. Besesek Botond, Adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár, Pénzügyminisztérium 
 3. Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár, Belügyminisztérium
 4. Prof. Dr. Csath Magdolna, PPKE Kutatóprofesszora 
 5. Bogsch Erik, Elnök, Richter Gedeon Nyrt., MAGYOSZ Elnökségi tag
 6. Dr. Greskovits Dávid, Elnök, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

Moderátor: Azurák Csaba 

12:10

Dr. Orbán István Emlékérem díjátadás

12:30

Ebéd