A magyar gyógyszeripar több, mint 120 éve kínál megbízható, hatékony és korszerű megoldást a lakosság életminőségének javítására. A statisztikák tekintélyt parancsolóak: minden második eladott doboz gyógyszer magyarországi gyártótól kerül a patikákba, emellett a világ több mint 100 országában forgalmaznak hazai gyártású gyógyszerkészítményt. Betegségek megelőzésére, gyógyítására, megszámlálhatatlan készítmény létezik, de nem mind minősül gyógyszernek, még akkor sem, ha azt patikában vásároltuk.

Gyógyszerek

Legyen szó vényköteles vagy recept nélküli is kapható OTC-termékekről, a gyógyszerek esetében szigorú szabályoknak kell megfelelnie a gyártóknak. Gyógyszernek az olyan anyagot, vagy azok keverékét nevezhetjük, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére állítanak elő. Emellett helyreállnak, javulnak vagy módosulnak az ember élettani funkciói farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén. Gyógyszerként kerülhetnek piacra egyes, orvosi diagnózis felállítását segítő készítmények is. A minősítésben tehát nem az előállítás módja, hanem a bizonyított hatás a lényeg. Fontos kritérium, hogy forgalombahozatali engedélyezésre az ipari folyamat bevonásával előállított készítmények kerülnek, a gyógyszertárban készülő készítmények nem. Nem engedélyezhető gyógyszerként az olyan készítmény, amely nem rendelkezik tudományosan alátámasztott, és az illetékes hatóságok által jóváhagyott előny – kockázati értékeléssel. A forgalombahozatali engedélyezés során a gyógyszer vonatkozó szabályozás szerinti megfelelő minőségét, az adott terápiás javallat szerinti biztonságos alkalmazhatóságát és hatásosságát értékeli az engedélyező hatóság.

A gyógyszerként engedélyezett gyári készítményeket OGYÉI- számmal látják el az engedélyezést követően, így könnyen felismerhetőek és megkülönböztethetőek az egyéb termékektől.

Gyógyszer és gyógyszer között is jelentős különbség lehet, a hazai gyógyszeripar pedig számos alternatívát kínál a betegeknek, vásárlóknak. Választhatunk szájon át adagolható, bőr alá, izomba, vénába injektálható, bőrön át vagy a nyálkahártyán felszívódó termékek közül (tabletta, kapszula, por, injekció, kenőcs, gél, oldat, szirup, szuszpenzió, emulzió), attól függően, hogy az adott hatóanyag hogyan képes a legjobban és leggyorsabban kifejteni hatását. Gyakran elhangzik a kérdés, hogy azonos hatóanyagú készítmények azonos módon hatnak-e? Ha bizonyos gyógyszerek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, azonos mennyiségben, ugyanabban a gyógyszerformában (tabletta, injekció), azonos módon alkalmazva és bioegyenértékűségüket a kiválasztott innovatív készítménnyel szemben a fejlesztés során igazolták, akkor a gyógykezelés során helyettesíthetők, de erről érdemes szakembertől is tájékozódni.

Étrend-kiegészítők

A magyarországi gyógyszergyártók profiljába étrend-kiegészítők is tartoznak. Ezek olyan létfontosságú vagy egyéb táplálkozási, illetve élettani hatással rendelkező anyagokat tartalmaznak, amelyek segítségével elkerülhető vagy megszüntethető ezen anyagok (vitaminok, ásványi anyagok, stb.) hiánya. Az étrend-kiegészítők kedvező hatással vannak az emberi szervezetre, azonban ezeknek a termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Ugyanakkor kedvezően hatnak az egészségi állapotra, vagy csökkentik valamilyen betegség kockázati tényezőjét, illetve segítik a gyermekek egészségét és fejlődését. Előzetes hatósági engedélyeztetésre ezek esetében nincsen szükség, de az étrend-kiegészítő gyártója köteles a készítményt az első forgalomba hozatalkor az illetékes hatósághoz bejelenteni a hatósági ellenőrzés érdekében.

Tápszerek

Számos betegség fennállása esetén pl. rosszindulatú daganatos betegségek, cukorbetegség, májbetegség, vesebetegség vagy esetleg műtét utáni lábadozás időszakában különösen fontos, hogy a beteg minél jobb tápláltsági állapotba kerüljön. A gyógyulást, illetve a különböző kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó, és negatívan a rossz tápláltsági állapot. A táplálásterápiában hangsúlyos szerephez juthatnak a speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek, amelyek szintén megtalálhatóak a magyarországi gyógyszergyártók kínálatában.

A tápszer szó hallatán sokan az egészséges csecsemők tápszereire gondolnak, és csak kevesen tudják, hogy nemcsak gyerekeknek, hanem beteg felnőtteknek is készülnek tápszerek. Ezek kiegészítik vagy teljesen kiváltják a normál étkezést. Bár ezek nem minősülnek gyógyszernek, alkalmazásuk során figyelembe kell venni néhány fontos szempontot: különböző összetételük, és ebből adódóan indikációs területeik (olyan betegségek vagy állapotok, amikor kifejezetten előnyös, vagy szükséges a fogyasztásuk) és kontraindikációs területeik (amikor nem előnyös a fogyasztásuk) miatt orvos, gyógyszerész vagy dietetikus javaslata alapján érdemes ezeket megvásárolni. A betegek legtöbbször dönthetnek, hogy folyékony vagy inkább por formátumú tápszert választanak.