Magyar Gyógyszer Védjegy: érték a betegnek, érték az országnak

Dr. Greskovits Dáviddal, a MAGYOSZ elnökével a hazai gyógyszergyártással kapcsolatos kérdések mellett elsősorban a Magyar Gyógyszer Védjeggyel kapcsolatos tudnivalókról beszélgetett a Gyógyszerészi Hírlap.

A világjárvány és az elmúlt évek külpolitikai változásai minden szektorban mély nyomokat hagytak, így indokolt a kérdés: jelenleg milyen helyet foglal el a magyar gyógyszergyártás Európában és a világban?

Már a visegrádi országok gyógyszeriparát összevetve is látható, hogy a magyar gyógyszergyártás különösen nagy jelentőséggel bír a nemzetgazdaságban: az EUROSTAT adatai szerint az iparág nettó árbevételét és termelési értékét tekintve megközelíti a népességszámban és gazdaságilag nála négyszer nagyobb lengyelországi gyógyszeripar teljesítményét. Ennek történelmi okai vannak. A háború előtt 64 gyógyszergyár volt Magyarországon. Hazánk ebben az időszakban a világ ötödik legnagyobb gyógyszerexportőre volt. Az államosítás időszakában összevonásra, illetve megszüntetésre kerültek egyes üzemek, s alakítottak ki leosztott termelési feladattal hat nagy gyógyszergyárat, melyeket a rendszerváltás után külföldi befektetők privatizáltak. Mellettük jelentek meg a családi tulajdonú kis magyar gyógyszergyárak, így összeségében húsz gyógyszergyárat tudhatunk szövetségünk tagjai között. A Nézőpont Intézet 2020-as kutatása szerint a V4 országok közül egyedül Magyarország rendelkezik szufficites mérleggel a gyógyszerkereskedelemben, azaz a magyar gyógyszeripar a régióban egyedüliként képes exportjával ellensúlyozni a gyógyszerimportot. Ráadásul a visegrádi négyekkel összevetve teljes gyógyszerexportunk megközelíti a másik három ország együttes gyógyszerexportjának összegét.

Egy érdekes adat: Magyarországon kívül a világ csaknem száz országában gyógyulnak magyar gyógyszerrel, a hazai gyártók termékeinek több mint 80 százalékát külföldön értékesítik, az exportból származó árbevétel megközelíti a 900 milliárd forintot. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy mindezek mögött magas szintű szaktudás, elkötelezettség, innováció és tudományos munka áll."

Mennyire fedik le a hazai gyógyszergyártók által gyártott és fejlesztett gyógyszerek a lakosság egészségügyi állapotából adódó igényeket?

Szinte valamennyi betegség esetén rendelkezésre állnak hazai gyógyszergyártó által forgalmazott gyógyszerek, amelyek mögött magyar munka, sikeres kutatás, világszínvonalú gyártás és minőségbiztosítás áll. A hazai gyógyszeripar számos betegségre kínál terápiát, de elsősorban olyan egészségügyi panaszokra, amelyek a magyar társadalmat leginkább sújtják: szív- és érrendszeri megbetegedésekre 143, anyagcserezavarokkal kapcsolatos kórképek kezelésére 170, míg idegrendszeri megbetegedésekre 148 különböző márkanevű készítményt kínálunk.

Közel tíz éve, hogy létrejött a Magyar Gyógyszer Védjegy. Milyen elvárásokkal, célokkal született meg?

A 2014-ben életre hívott Védjegyet a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) kifejezetten edukációs céllal alapította: szeretnénk az orvosokat, gyógyszerészeket, betegeket hiteles forrásból informálni a Magyarországon készült, fejlesztett gyógyszerekről. Egyértelművé szeretnénk tenni, hogy a Magyarországon előállított gyógyszer: érték a beteg számára, hisz egészségének megőrzését és visszanyerését szolgálja, érték az ezzel gyógyító orvosnak és nem utolsósorban érték a nemzetgazdaságnak is. Magyar gyógyszer választásával nemcsak a saját magunk és szeretteink egészségéhez, hanem a hazai munkahelyek megőrzéséhez (közvetlenül több mint 14.000, közvetetten 40.000 család megélhetéséhez) és az ország versenyképességének javításához is nagymértékben hozzájárulunk.

Milyen kritériumoknak kell megfelelni a Védjegyet használóknak?

A Védjegy használatára kizárólag a MAGYOSZ ad engedélyt egy szigorú szempontrendszer alapján. Azokra a gyógyszerekre engedélyezzük a Védjegy használatát, amelyeket Magyarországon állítanak elő, illetve hazai innováció eredményei. Jelenleg tíz MAGYOSZ tagvállalat felel meg a MAGYOSZ szigorú követelményrendszerének és döntött úgy, hogy használja a minősítést.

A gyógyszerészek mennyire ismerik a Magyar Gyógyszer Védjegyet?

2021-ben közel ezer gyógyszerész körében végzett kutatásunk szerint a válaszadók 80 százaléka ismeri a Magyar Gyógyszer Védjegyet és tudja a védjegy használatának feltételeit is, ami örvendetesen nagy szám. A válaszadók 30,1 százaléka legnagyobb előnynek azt tekinti, hogy a védjegyes termék ajánlásával támogatja a magyar gazdaságot. Szintén magas százalékban jelölték meg a válaszadók azt, hogy a Magyar Gyógyszer Védjeggyel ellátott termékek ajánlásával több, mint 14 ezer munkavállaló megélhetését is segítik, illetve, hogy a magyar gyógyszerek több mint száz éve kínálnak biztonságos, hatékony és megbízható alternatívát a betegeknek.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara